28 September, 2023

Bulgarii din România totodată au candidat pentru parlament

16:10, 11 decembrie 2016

petronela_csokany_zaedno_targoviste
Petronela-Mihaela Csokany (foto: Zaedno.ro)

Pentru bulgarii din România o dezvoltare mai interesantă va fi rezultatul candaditei bulgărește pentru deputat Petronela-Mihaela Csokany. Ea are 38 de ani și ultimii ani a lucrat în Uniunea Bulgară din Banat, care este cea mai puternică organizația bulgarilor din România și e bazată din Timișoara. Original doamna Csokany ar fi trebuit să fie la locul doi în lista bulgarilor pentru alegeri dar dupa ce depututatul bulgar Niculae Mircovici a încetat din viața în septembrie 2016 ea a fost promovată să fie liderul listei.

Mircovici a fost deputatul bulgar de la 2004 până la 2016. Fiind general și profesor universitar el a putut să atragă voturi și din grupe sociale mai diferite decât comunitatea bulgară – precum militari sau studenți/profesori. El a devenit secretarul Camerei Deputaților a parlamentului român și a luat loc la presidiumul parlamentului împreună cu președintele parlamentului – fapt care a fost intepretat că recunoaștere  în cercurile bulgarilor din România. Doamna Csokany n-are această sustinere diversă dar în timpul campaniei sale ea a condus întâlniri cu altele organizații bulgarilor din România – de exemplu cei din București și Târgoviște.

Pentru a fi votată în parlament Petronela-Mihaela Csokany  va avea nevoie de anumit număr de voturi.  Art. 62 din Constitutia Romaniei prevede ca “organizațiile cetățenilor aparținand minoritatilor nationale, care nu intrunesc in alegeri numărul de voturi pentru a fi reprezentate in Parlament, au dreptul la câte un loc de deputat”. Conditia că acest loc sa le fie atribuit este să obțina, la nivel național, “un număr de voturi egal cu cel putin 5% din numărul mediu de voturi valabil exprimate pe țară pentru alegerea unui deputat”. Asta înseamnă că candidata bulgarilor pentru deputat în parlamentul român ar trebui să primească cel puțin 3 650 voturi, pentru a intra în parlament. În 2012 Niculae Mircovici a obținut 10 155 voturi.

Citește și în limba bulgară!

Înapoi la menu…

%d bloggers like this: