29 September, 2023

Колко кандидати издържат теста за почтеност на гражданския сектор?

08:16, 11 декември 2016 г.

Румънските парламентарни избори провокираха различни неправителствени организации да създадат сайтове, които сравняват програмите на партиите, да обобщят различни полезни информации за избирателите и да оценят до каква степен кандидатите за депутати отговарят на критериите за почтеност и етика. Тези усилия се вписват в дискурса на антикорупцията и в концепцията за чист от клиентелизъм вот.

Движение „Гражданска Инициатива Румъния“ създаде пълен наръчник на избирателя за парламентарните избори на 11 декември 2016 г. Инициативата оцени 746-те кандидати с шансове да влязат в парламента (в избираеми позиции) – 220 кандидати на PSD, 188 на PNL, 104 на USR, 101 кандидати на ALDE, 96 на PMP и 37 на UDMR. Всеки от тях е оценен според различни видове рискове, свързани с: почтеността (проблеми с правосъдието, конфликт на интереси или други тежки престъпления), отношение към правовата държава (правни инициативи за ограничаване на съдебната власт или за декриминализиране на определени престъпления в полза на партиен интерес, гласувания в законодателни институции против исканията на прокуратурите за отнемане на имунитета на парламентаристите), партийно номадство (честа смяна на партиите, към които принадлежи политикът).

  1. 72 от 101-те избираеми кандидати на ALDE (формация с либерален етикет с лидер бившия премиер Калин Попеску-Търичану, която е съюзна на социалдемократите) са в поне една от следните ситуации: осъдени или обвинени, несъвместимост (заемане на повече от един постове едновременно), в конфликт на интереси, сменили са две или повече партии, предприели са действия или са направили декларации срещу правовата държава (т.е. срещу антикорупционната прокуратура DNA) (71,3%)
  2. 65 кандидати от 96-мата избираеми от Партията „Народно движение“ (формация от лидерски тип, сформирана около лидера и бивш президент Траян Бъсеску)  са в поне една от следните ситуации: осъдени или обвинени, в конфликт на интереси, сменили са две или повече партии, предприели са действия или са направили декларации срещу правовата държава (т.е. срещу антикорупционната прокуратура DNA) (67,7%)
  3. 115 кандидати от 220-те избираеми на PSD са в поне една от следните ситуации: осъдени или обвинени, в конфликт на интереси, сменили са две или повече партии, предприели са действия или са направили декларации срещу правовата държава (т.е. срещу антикорупционната прокуратура DNA) (52,2%)
  4. 16 кандидати от 37-те избираеми на UDMR (партията на унгарците в Румъния) са в поне една от следните ситуации: осъдени или обвинени, в конфликт на интереси, сменили са две или повече партии, предприели са действия или са направили декларации срещу правовата държава (т.е. срещу антикорупционната прокуратура DNA) (43,2%)
  5. 73 кандидати от 188-те избираеми на PNL (консервативна формация, която е обявила подкрепата си за управлявалия до момента премиер-технократ Дачиан Чолош)   са в поне една от следните ситуации: осъдени или обвинени, в конфликт на интереси, сменили са две или повече партии, предприели са действия или са направили декларации срещу правовата държава (т.е. срещу антикорупционната прокуратура DNA) (38,8%)
  6. 11 кандидати от 104-мата избираеми на USR (Съюзът „Спасете Румъния“ на Никушор Дан) са в поне една от следните ситуации: осъдени или обвинени, в конфликт на интереси, сменили са две или повече партии, предприели са действия или са направили декларации срещу правовата държава (т.е. срещу антикорупционната прокуратура DNA) (10,6%)

Прочети и на румънски език!

Към главното меню…

%d bloggers like this: