22 March, 2023

Криза на доверието в румънския парламент

07:58, 11 декември 2016 г.

Само 10% от румънците вярват в своя парламент. Данните по-долу дават част от обяснението за липсата на доверие. Те свидетелстват, че последният мандат на парламента е бил белязан от неефективност, корупция и закрила на корумпираните и партийно номадство – явления, които предизвикват недоволство в обществото.

От всички 2 729 проектозакони, които са били внесени в парламента през последните 4 години, 68% са инициирани от сенатори и депутати, но само 14% от тях са успели да станат закони, според равносметката, направена от Института за публични политики. За сравнение 82% от законодателните инициативи на правителството са били приети.

От всички 588 сенатори и депутати, които са влезли в парламента през 2012 г. 507 са завършили пълния си мандат. Повечето от напусналите са имали проблеми с правосъдието или почтеността си: 13 избраници са били осъдени на последна инстанция, 16 са били арестувани или разпитвани, 6 са обявени за заемащи несъвместими постове или функции (другояче казано се намират в конфликт на интереси).

Миграцията между различните формации в парламента също достигна до рекордни нива в парламента от 2012-2016 г.: 223-ма сенатори и депутати не приключват мандата си в партията, в която бяха избрани. С други думи 38% от всички тях са „сменили цвета си“. „Шампиони“ са: Йон Шкяу (кандидат през 2012 г. от партията PPDD, станал независим, после свързан с PSD,  PDL/PNL, днес отново кандидат от PNL), депутатката Диана Туша (кандидатка от партията PNL, станала независима, свързана после с групата PDL, която се слива с PNL, после независима и днес кандидатка от листите на PSD) и сенатор Чиприан Рогожан (кандидат от партията PDL, станал независим, после свързан с UNPR, после отново независим, днес кандидат от ALDE).

Прочети и на румънски език!

Към главното меню…

%d bloggers like this: