24 September, 2023

Românii și străinii

17:30, 11 decembrie 2016

”A fost cea mai bizară campanie electorală din 1990 încoace. Au lipsit tensiunea, marile revelații, accentele dramatice, confruntările directe între candidații de marcă. Din această cauză, dezbaterile, chiar și atunci când au atins teme importante, au fost terne”, a scris ieri fostul editor-șef al României Libera Dan Turturică la Digi 24. Ceea ce urmează e o revizie al discursurilor care reprezent miza alegerilor. Primul discurs este legat cu lupta anticorupție și temele că dacă socialdemocrați formez guvern ceasul va fi dus înapoi. Tema de lupta împotrivă corupției și alegerile a fost deja discutată azi pe această pagină.

Cel al doilea discurs pe părerea lui Turtutrică este ”revenirea în forța a discursului naționalist extremist și xenofob”. Autorul se frică că cu ajutorul rușilor se duce propaganda anti-occidentală, anti-globalizare, anti-imigrație, anti-diversitate și pro-”valori tradiționale” – discursuri care sunt bine cunoscuți și în Bulgaria.

Cea ce se pierde în interpretările pro și anti este că la alegerile local din vara 2016 PNL – partidul care susține acum Dacian Cioloș și așa-anumitele forte proocidentale din cauza valorilor  a explicat scurt-traită nominația sa a Marian Munteanu – acum lider unui partid naționalist, ca candidat de primar Bucureștiului exact în aceiași manieră – ca deschiderea către valorii și către societatea civilă.

Conflictul local – global, autohton – străin tot merită revizuit. În România a surprins mulți chiar pe sine când a ales un etnic german – Klaus Iohannis  ca președinte în noiembrie 2014. Un an mai tărziu eurocomisarul trecut Dacian Cioloș, căsătorit cu franțuzoiacă – a devenit prim-ministru. Încă șase luni – și la alegerile locale uniunea ”Salvați România” lui Nicușor Dan a avut candidată pentru primaria unui dintre sectorii lui București franțuzoică – Clotilde Armand, căsătorită cu român, absolvită de la MIT (SUA) și cu experitența în management în sectorul privat.

Libertatea gândirii sau lipsa de încredere în proprille calitate de a te conducă? Fenomenul străinilor în politica românească merită studiat și răspunsurile ușoare nu par să fie adevărate. Ceea ce agravează contradicțiile e că în timpul tranziției România a cedat controlul asupră celor mai importante sectori din economia capitalului străin. Băncile, resursele și distributorii de energie sunt controlate din străini. Se ajunge la situația în care un NGO occidental se luptă pentru salvarea pădurilor românești cu un investitor străin.

În România s-a ajuns la un moment în care o ONG occidental – Neuer Weg – se luptă pentru salvarea pădurilor românești de la investitorul strain Schweighofer, care este considerat în cea mai mare măsură vinovat pentru defrișarea țării. Și exact aici fenomenul cu influența străina din România trebuie studiat mai atent. Un dintre liderii uniunii ”Salvați România” – Mihai Goțiu, devine popular ani în urmă ca susținator interesului national și al celui ecologic referitor la proiectul dubios de mina de aur ”Roșia Montana”. În cartea sa ”Afacerea Roșia Montana” el descrie cum proectul e semnificativ de afacere de umbra cu participarea serviciilor secrete. Aceleași forte acum acuză partidul lui Nicușor Dan că sunt oamenii lui George Soros. Care este patriotism și care este servirea unor interese străine pare să fie chestie de punct de vedere.

Citește și în limba bulgară!

Înapoi la menu…

%d bloggers like this: