24 September, 2023

Tehnologiile le servească pe observatorii

10:15, 10 decembrie 2016

Alegerile prezidențiale de la 11 decembrie din România vor fi observate de la cele 44 organizații neguvernmantale, care au obținut permis de la Autoritatea Electrală Permanentă. Ceea ce dă motivarea adițională observatorilor este o posibilitate tehnologică prin un instrument IT să transmită simplu și rapid sesizările lor către ONG-ul care i-a acreditat. În plus, cetățenilor este oferită o platformă foarte ușor de folosit unde se pot face auziți atunci când au de semnalat o neregulă în desfășurarea alegerilor. Acest instrument se cheamă Monitorizare Vot și este un proiect Code for Romania, realizat în parteneriat cu EFOR, Geeks for Democracy, Funky Citizens, Observatorul Electoral, Centrul pentru Resurse Civice și Centrul pentru Studiul Democratiei. Dorința oamenilor în spatele Monitorizare Vot este să-i încurajeze pe oameni să se implice în procesul electoral, pentru alegeri corecte în toată țara.

Iată cum Code for Romania se descrie pe sine: ”Code for Romania este o organizație neguvernamentală, neafiliată politic și apolitică, înființată în 2016. Code for Romania își propune să formeze o comunitate de profesioniști în IT care să creeze soluții digitale ce rezolvă probleme ale societății. Misiunea noastră este să dăm oamenilor informaţiile, mijloacele şi curajul să se implice mai mult în rezolvarea problemelor societăţii. Proiectele Code for Romania sunt dezvoltate pe bază de voluntariat și în format open-source.”

Cu ajutorul software-ului automatizat de la Monitorizare Vot o mare parte din observatorii vor fi puși în legatură directă cu Vot Corect – platforma pentru sesizări în legatură cu nereguli electorale, inființata de la NGO-ul Expert Forum în colaboarea cu Funky Citizens și alte NGO-uri.  În același timp soluțile de la Vot Corect vor ajunge instant la toți observatorii, tot prin softul de la Monitorizare Vot.

Citește și în limba bulgară!

Înapoi la menu…

%d bloggers like this: