20:10, 11 decembrie 2016
După intrarea în UE, România și Bulgaria își dezvoltă din ce în ce mai mult relațiile economice și comerciale. În iunie 2016, președinții Klaus Iohannis și Rosen Plevneliev au arătat că în ultimi 10 ani schimbul comercial dintre cele două țări a crescut de 8 ori, iar exportul bulgăresc către România de 7 ori. Astăzi Bucureștiul e al treilea mare partener comercial al Sofiei din UE, după Germania și Italia.
După datele Institutului Național de Statistică (INS), în primele 9 luni ale anului 2016 exportul bulgăresc către România a fost de 1,5 miliarde euro, în timp ce importul a fost de 1,267 miliarde euro. Dacă tendința e păstrată, schimbul comercial ar putea depăși valorile anului trecut, de 3,679 miliarde euro.
În martie 2016, într-un interviu acordat pentru radio Focus, fostul director din cadrul departamentului economic și comercial de la Ambasada Bulgariei la București a afirmat că în 2015 comerțul bilateral a crescut. De exemplu, exportul de fertilizator bulgăresc a crescut. În principal, exportul bulgăresc se bazează totodată pe mașini, tractoare, motocicletele, bicicletele…
La sfârșitul anului 2015 erau înregistrate 2.124 de firme bulgărești, în creștere față de anul 2014. Capitalul comun al acestor societăți este în jur de 100 milioane de euro. Firmele românești care sunt înregistrate în Bulgaria sunt în număr de 2.544, cu un capital comun în jur de 280 milioane de euro.
În 2015, pentru al 8-lea an succesiv, românii sunt cei mai numeroși turiști din Bulgaria, cca. 1 milion de turiști. În același timp, peste 300.000 de bulgari vizitează anual România. Un alt plus în relațiile economice bilaterale îl reprezintă faptul că 95% din fondurile Programului pentru colaborare transfrontalieră Bulgaria-România din perioadă 2007-2013 au fost absorbite.
În ciuda acestor fapte, există încă mult de făcut în ceea ce privește legăturile economice bilaterale. Ambele țări sunt de acord să construiască încă două poduri peste Dunăre, fără pași concreți însă în acest moment. ”Podul prieteniei” dintre Ruse și Giurgiu nu poate singur să susțină fluxul tot mai mare de mașini și camioane. Iată de ce sunt necesare măsuri care să flexibilizeze trecerea mai rapida a graniței și o infrastructură care să poată susține un trafic tot mai în creștere.
În noiembrie 2016, între Bulgaria și România a fost deschisă conducta de gaze de la Ruse-Giurgiu. Ambele țări o consideră strategică. Ministrul bulgar al energiei Temenujka Petkova, cel recent demisionat, consideră că fluxul de gaze naturale nu va atinge capacitatea maximă înainte de anul 2019. În timpul unei sesiuni de întrebări în parlamentul bulgar, Petkova pus întârzierea pe seama lipsa stației de compresie din partea românească a graniței. Stația va fi construită complet în 2019. Autoritățile române au precizat, pentru Comisia Europeană, că munca de construire a stației va fi accelerată. După Petkova, în momentul de față, în caz de criză, Bulgaria nu va putea primi prin conducta de gaz comună cu România mai mult de 4 milioane metri cubi de gaz natural zilnic.
Citește și în limba bulgară!