4 December, 2023

Румъния и България развиват икономическите отношения

20:10, 11 декември 2016 г.

След влизането в ЕС Румъния и България все повече развиват своите икономически и търговски отношения. През юни т.г. президентите Клаус Йоханис и Росен Плевнелиев констатираха, че за 10 години двустранният стокообмен е нараснал осем пъти, а българският износ към Румъния – седем пъти. Днес Букурещ е третият най-голям търговски партньор на София в ЕС след Германия и Италия.

По данни на българския НСИ за първите девет месеца на 2016 г. българският износ към Румъния е 3,061 млрд. лева (1,5 млрд. евро), докато вносът оттам е 2,535 млрд. лева (1,267 млрд. евро). Ако тенденцията се запази до края на годината стокообменът може да надхвърли нивото от миналата година – 3,679 млрд. евро.

През март 2016 г. в интервю за радио „Фокус“ бившият ръководител на Службата по търговско-икономическите въпроси към българското посолство в Букурещ заяви, че през 2015 г. се наблюдават обнадеждаващи тенденции в двустранната търговия. Например нараства износът на торовете от България за Румъния. Освен това в българския износ присъстват автомобили, трактори, мотоциклети, велосипеди…

Българските фирми, регистрирани в Румъния до края на 2015 г. са 2 124 – увеличение с 214 за миналата година. Техният общ първоначален капитал е около 100 млн. евро. Румънските фирми, които са регистрирани към същия момент в България са 2 544 с общ първоначален капитал около 280 млн. евро.

През 2015 г. за осма поредна година румънците са най-многобройни като количество туристи в България – почти един милион души. В същото време над 300 000 българи посещават ежегодно Румъния като туристи. Друг плюс в двустранните икономически отношения е усвояемостта от 95% на средствата по Програмата за трансгранично сътрудничество България-Румъния за периода 2007-2013 г.

Въпреки това има какво да се желае в двустранните икономически отношения. Двете страни са се споразумели по принцип да изградят още два моста над река Дунав, но засега липсват конкретни публични действия. „Мостът на дружбата“ между Русе и Гюргево често не може да понесе наплива от автомобили и тирове и очевидно има нужда от мерки за облекчаване на трафика и по-бързо преминаване през границата.

През ноември 2016 г. между България и Румъния бе открита двупосочна газова връзка при Русе-Гюргево. Тя е възприемана като стратегическа и от двете страни. Според българският министър на енергетиката в оставка Теменужка Петкова обаче природен газ ще може да тръгне по газопровода в пълен обем не по-рано от 2019 г. В рамките на парламентарен контрол тя заяви, че причината за забавянето е отсъствието на компресорна станция на румънска територия – обект, който ще бъде завършен през 2019 г. Румънските власти били заявили през Европейската комисия, че ще ускорят работата. Според Петкова в момента при криза България може да получи по междусистемната връзка с Румъния не повече от 4 млн. куб. м. природен газ дневно.

Прочети на румънски език!

Към главното меню…

%d bloggers like this: