24 September, 2023

Програмите на основните партии във властовото уравнение

10:25, 11 декември 2016 г.

Основните партии в Румъния изглежда са съгласни по редица обществени въпроси – необходимостта от допълнително стимулиране на икономиката чрез сваляне на данъци, намаляването на бюрокрацията, служенето на средната класа, заделянето на повече средства за образование и здравеопазване и повишение на заплатите. Всяка от тях заложи на вдъхновяващо мото, под знамената на което да свика избирателите си. Но дори и лозунгите на партиите си приличат в желанието им да спасяват, преустройстват и събуждат вяра, каквато явно е в дефицит.

Социалдемократическата партия представи своята „икономическа програма“  под лозунга „Осмели се да повярваш в Румъния!“. В резюме тя обещава повече румънци да попаднат в средната класа, повдигане на стандарта на живот чрез по-ниски данъци и по-висока минимална и средна заплата. Социалдемократите, които понякога са обвинявани в комунизъм, всъщност смятат да въведат Национална програма за насърчаване на предприемачеството, да стимулират с по 200 000 леи стартъп проекти, така че броят фирми да расте с по 20% годишно. Отделно те виждат нужда от държавен инвестиционен фонд, който да развива инфраструктурата и да индустриализира повторно страната. Целта е в края на четиригодишния мандат румънския БВП да достигне 1014 млрд. леи (440 млрд. лв) – с почти 200 млрд. (87 млрд лв) повече от този в началото на управлението.  Избирателите пък трябва да бъдат спечелени от минимална работна заплата 1750 леи (759 лв) и средна работна заплата 3950 леи (1712 лв).

Националнолибералната партия, която е консервативната формация в румънския парламент и е партньор на Европейската народна партия, заложи на мотото „Повторно национално изграждане“. То трябва да стъпи на три стълба: конкурентна икономика, образовано общество и интелигена администрация, които в съвкупността си да доведат страната до стандарт на живот, приближен до европейския. Освен това Националнолибералната партия поддържа и  програмата на управлявалия от края на 2015 г. досега премиер-технократ Дачиан Чолош – Румъния 100. Румънските консерватори виждат  пътя напред в по-ниските данъци – спадане на ДДС и на социалните осигуровки до 16% и в същото време в постепенното увеличаване на фискалните приходи от сегашните нива от 28% до 38-40% от БВП, включително чрез драстично намаляване на укриването на данъци. Сред мерките за стимулиране на икономиката са и създаването на Румънски фонд за развитие на града и селото, който трябва да има активи над 11 млрд. евро в края на четиригодишния мандат и на Румънска банка за развитие и инвестиции с начален капитал от 200 млн. евро.

Съюзът „Спасете Румъния“ на алтернативния политик Никушор Дан обяви на избирателите „Най-накрая имаш за кого (да гласуваш)“. Основен елемент от програмата на партията е безусловната подкрепа за борбата с корупцията, за честността и компетентността в политиката. Хората на Никушор Дан се ползват с по-голяма подкрепа сред по-младата част на средната класа – например сред програмисти, хора от неправителствения и корпоративния сектори или свързани с по-алтернативен начин на живот. Съответно и в програмата си съюзът „Спасете Румъния“ вижда Румъния като Силициевата долина на региона, като индустриален, транспортен и технологичен център. Друг елемент от визията на формацията е даването на 6% от БВП за образование и здравеопазване – искания, залегнали в основата на „Декларацията от Клуж“ – основен документ на румънското гражданско общество, приет през ноември 2014 г. по време на протести в трансилванския град. Екипът на Дан би желал и постепенно Румъния да премине от добив на ресурси към преработването им като значим отрасъл в икономиката.

Съюзът на либералите и демократите (ALDE) застана зад икономическа програма, озаглавена „Румъния – седмата икономическа сила в Европа“. Планът цели да идентифицира ресурсите на Румъния, те да бъдат използвани ефективно, да повиши икономическия потенциал и икономическите резултати в дългосрочен план. За целта според ALDE, която е либерална партия, трябва държавните инвестиции да надхвърлят 6% от БВП. В същото време държавният дълг трябва да остане под 40% при бюджетен дефицит под 3% от БВП. Либералната партия предвижда създаването на цели 500 000 нови работни места, привличане на чуждестранни инвестиции, създаване на нови фирми, вдигане на средната работна заплата до 3000 леи (1301 лв)  и средна пенсия до 1500 леи (650 лв).

Прочети и на румънски език!

Към главното меню…

%d bloggers like this: