09:44, 11 decembrie 2016
Tehnologizarea alegerilor va face pas înainte la votul din 11 decembrie. Secțiile de vot din țara și străinatate vor fi echipate cu câte cel puțin un terminal informatic care poate să preia datelor de identificare din documentele votanților. Acești terminali vor fi conectate cu Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Operatorul terminalului în secție va scana sau intra manual codul numeric personal votantului, procedură după care el sau ea nu va putea vota mai mult la aceleași alegeri. Informația că cineva a votat va ajunge imediat la AEP, care o va relată la site-ul Harta Prezenței Vot. Acolo în timp real în ziua alegerilor s-ar putea observa care e prezența votului din țara și străinatate.
Totodată după încheierea ziua de vot numărirea voturilor va fi filmată prin tablet, care este legat cu sistema informatică și apoi video-ul va fi trimit către hub-ul informatic pentru a garanta securitatea votului.
Pe altă parte în special pentru cele 417 secții de votare din străinatate va lucra aplicația ROdiasporă, care este creată de la GovITHub – program guvernmental care reunește IT specialiști cu scopul de a îmbunătăți infrastructura informatică a instituțiilor publice. Aplicația ROdiasporă este disponibilă gratuit spre descărcare la adresa http://bitly.com/ROdiaspora, iar mai multe detalii despre contribuția GovITHub în acest proiect sunt descrise pe site-ul IThub.gov.ro.
La pagina guvernului care prezina aplicație se descrie:
”Aproape două milioane de buletine de vot au vot deja trimise către secțiile de votare din Diaspora, iar Românii din afara granițelor țării vor vota pe parcursul a aproximativ 36 de ore: din cauza fusului orar primele secţii de votare se deschid sâmbătă la ora 20:00 în Australia şi Noua Zeelandă, iar ultimele să se închid luni la 06:00 pe coasta de vest a Americii de Nord.
Astfel, pentru duminică, 11, decembrie 2016, aplicația ROdiasporă pune la dispoziţia utilizatorilor de device mobil Android o hartă interactivă a tuturor celor 417 secţii de votare oficiale ale României din lume și lista BEC a candidaţilor care vor reprezenta diaspora în Senat și Parlament, precum și documente şi ghiduri esențiale dezvoltate de Ministerul Afacerilor Externe pe subiecte precum procesul de vot, legislaţie şi fiscalitate, procesul de revenire în ţară şi alte comunicări importante și relevante pentru românii din afara granițelor.
În prezent, aplicația mobilă ROdiaspora afișează:
- Cele mai apropiate secții de votare din afara țării, identificabile din orice punct al globului
- Mini-Ghidul Alegătorului Român din Străinătate, cu răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre vot
- Informații despre lista de candidați care vor reprezenta diaspora în Senat și Parlament, furnizată de Biroul Electoral Central
- Toate punctele de prezență oficială ale României pe harta lumii (ambasade, consulate etc)
- Recomandări de informații esențiale dezvoltate de către Ministerul Afacerilor Externe pentru a sprijini comunitatea românească din străinătate (Ghidul de reîntoarcere în România, Ghidul lucrătorului român în străinătate, Ghidul Fiscal al Românului din străinătate)
- Un scurt sondaj despre experiența utilizatorilor și acuratețea datelor prezentate, în vederea îmbunătățirii viitoare a geo-localizării punctelor de interes”
Este așteptat că după alegerile parlamentare din 11 decembrie, aplicația ROdiaspora va îngloba noi funcţionalităţi, ce vor facilita descoperirea pe harta lumii de comunităţi româneşti locale, precum şi informaţii privind asociaţii româneşti, lăcaşe de cult, instituţii, medici sau restaurante cu specific românesc.
Proeictul GovITHub e operațional din 3 octombrie 2016 și a adunat 279 de voluntari – IT-iști, care lucrează de la distanța și are o comunitate de peste 1 000 de membri care sprijină în mod activ activitatea GovITHub. Principile organizației sunt Open Source, Mobile Ready, Cloud Enabled, Security and Privacy.
Citește și în limba bulgară!