2 October, 2023

Технологията се среща с изборите

09:44, 11 декември 2016 г.

Технологизацията на изборите ще направи стъпка напред с вота от 11 декември. Избирателните секции в страната и в чужбина ще бъдат екипирани с поне един компютърен терминал, който ще може да сканира или приема ръчно идентификационните данни от документите на избирателите. Тези терминали ще бъдат свързани с Постоянната избирателна служба. Операторът на терминала в секцията ще сканира или ще въвежда ръчно ЕГН-то на гласуващия. След извършването на процедурата избирателят няма да може да гласува втори път на същите избори. Информацията, че за гласуващия ще достигне до Постоянната избирателна служба, която ще я публикува незабавно на сайта „Карта на избирателната активност“.

Също така след приключването на избирателния ден броенето на гласовете във всяка секция ще бъде заснето с таблет, който ще е свързан с информационната система. После видеото ще бъде изпратено в информационния хъб, за да се гарантира сигурността на вота.

От друга страна специално за 417-те секции в чужбина ще работи мобилното приложение ROdiasporă, която е създадена от GovITHub – правителствена програма, която обединява  IT специалисти с цел да подобри информационната инфраструктура на държавните институции. Приложението ROdiasporă е достъпно безплатно за сваляне на адреса http://bitly.com/ROdiaspora, а повече подробности за проекта GovITHub и приноса му могат да се прочетат на сайта IThub.gov.ro.

На страницата на румънското правителство, посветена на приложението пише:

„Близо два милиона бюлетини са изпратени към избирателните секции на диаспората. Румънците вън от границите на страната ще могат да гласуват в продължение на приблизително 36 часа. Първите секции за гласуване се откриват в 20:00 румънско (и българско) време в Австралия и Нова Зеландия, а последните се затварят в 6 часа на западния бряг на Северна Америка..

Така че в неделя на 11 декември 2016 г. приложението ROdiasporă дава възможност на потребителите на мобилни устройства с операционна система Android да получат достъп до интерактивна карта, показваща 417 избирателните секции на Румъния в света и до списъка на Централното избирателно бюро с кандидати, които искат да представляват диаспората в Сената и Парламента. Приложението представя и документи и напътстващи документи от Министерството на външните работи относно теми като процеса на гласуване, законодателните измерения на изборите, фискалните въпроси, процесът на завръщане в родината на румънците и други важни съобщения, които са полезни за румънците вън от границите на страната.

В момента мобилното приложение ROdiasporă показва:

  • Най-близките избирателни секции, независимо от местонахождението на потребителя върху земното кълбо;
  • Мини-гид на румънски избирател в чужбина с отговори на най-често задаваните въпроси
  • Информации за списъка от кандидати, които ще представляват диаспората в Сената и в Камарата на депутатите, представен от Централното избирателно бюро;
  • Всички точки на официално присъствие на румънската държава на картата на света (посолство, консулства и т.н.);
  • Препоръки за съществените информации от МВнР в подкрепа на румънската общност зад граница (Гид за завръщане в Румъния, Гид на румънския работник в чужбина, Фискален гид на румънеца в чужбина);
  • Кратко проучване на общественото мнение за опита от ползването на приложението и за точността на представената от него информация във връзка с бъдещото подобряване на гео-локализацията на въпросите и темите, които интересуват потребителите.“

Очаква се след парламентарните избори от 11 декември приложението Rodiasporă да включи нови функции, които биха улеснили откриването на картата на света на румънските общности, както и биха дали информация за румънските организации, религиозни средища, институции, лекари или ресторанти с румънска кухня.

Проектът GovITHub работи от 3 октомври 2016 г. и е обединил 279 доброволци – програмисти, които работят дистанционно и са поддържани активно от общност от над 1 000 души, пише още на сайта на приложението. Принципите на тази IT общност са: отворен код, достъпност за мобилни устройства, възможност за ползване на облачни технологии, сигурност и защита на личното пространство.

Прочети и на румънски език!

Към главното меню…

%d bloggers like this: