19 aprilie, 2024
dessislava-mihailova-700x350
Desislava Mihailova (foto: Desislava Mihailova)

O convorbire cu fondatoarea turului turistic grătuit al oraşului dunărean despre bilanţul ulitmilor trei ani, despre problemele în faţa voluntariatului din afara Sofiei, despre prezenţa sau absenţa spiritului liber astăzi şi, despre nevoia că potenţialul oraşului Ruse să se realizeze

Vladimir Mitev

Desislava Mihailova s-a născut în Ruse. A absolvit Liceul cu predare în limba engleză, iar câţiva ani mai tărziu a absolvit Universitatea din Veliko Târnovo, cu specializere în Lingvistică Aplicată cu limba engleză şi limba arabă. După ce şi-a încheat studiile, a întrat într-un domeniul complet diferit şi a activat opt ani în sectorul financiar din Bulgaria. Cu mai mult de şapte ani în urmă ş-ai descoperit chemarea, şi s-a dedicat profesiei de a crea şi susţine documentaţie pentru utilizatorii finali. Lucrează la una dintre cele mai mari şi de succes firme americane din domeniul software din Bulgaria.

Este fondatorul ideei pentru Turului grătuit al oraşului Ruse – o idee pentru tururi pietonale grătuite şi preşedintele societăţii ”Kulturtur Ruse”, care este persoana juridică în spatele Turului. Ruse Summer Free Tour reprezintă tururi pietonale grătuite, realizate în limba engleză. Prima ediţie a turului a avut loc pe 22 iulie 2016, iar în prezent are loc în fiecare sămbâtă, din mai până în septembrie, cu ora de începere 18:00, şi loc de pornire Statuia Libertăţii.

Desislava susţine un blog pentru oraşul său natal Ruse – ”Ghid pentru Ruse”. În ziua de 3 decembrie 2018 Turul grătuit al oraşului Ruse a primit premiul pentru eveniment turistic inedit al municipalităţii.

Doamna Mihailova, în 2018 pentru al treilea an consecutiv Turul de vară grătuit al oraşului Ruse a oferit tururi ai centrului oraşului pentru oaspeţii lui în perioada mai-septembrie. Care este bilanţul turului pentru anul 2018? Câţi turişti au paricipat la el? Care sunt impresiile lor despre tur şi despre oraşul dunărean?

Numărul vizitatorilor la tur creşte încet, dar constant.

În 2016 am început în mijlocul sezonului – la sfârşitul lunii iulie – şi spre sfârşitul lui septembrie aveam doar 23 de participanţi. Pentru 2017 numărul lor s-a ridicat la 52. Iar în 2018 a ajuns la 83. Nu este atât de rău, avânduse în vedere faptul că în acest moment tururile se fac numai sâmbătă. În fiecare an avem regulat vizitatori din UE – Germania, Olanda, Suedia, din România vecină. Ne mai vizitează şi oameni din Statele Unite, iar anul acesta am avut turişti din Uruguai, Egipt şi Filipinile. Vin şi mulţi bulgari, de exemplu din Plovdiv, Şumen, Veliko Târnovo. Vin şi oameni din Ruse – atât din dorinţa de a afla ceva mai mult despre oraşul nostru, cât şi din curiozitate pentru Ruse Summer Free Tour, şi cu dorinţa să-l recomande oaspeţilor săi. S-a întâmplat că aceiaşi oameni din Ruse să vină mai întâi singuri, iar cu câteva săptămâni mai tărziu cu oaspeţii lor din străinătate. Cred că asta este o atestare excelentă pentru calitatea tururilor noastre pietonale.

Ruse are o atmosferă şi un caracter unic, şi asta face întotdeauna o impresie plăcută. Cu toate acestea, oaspeţii noştri deseori îşi împărtăşesc îngrijorarea pentru unele clădiri vechi şi emblematice, pe lânga care trece turul, şi care din cauze diferite sunt într-o stare jalnică sau neîngrijită. Pentru ei această lipsă de grijă este de neînţeles, deşi cauzele pot fi mai mult decât întemeiate. Moştenirea arhitecturală în ţări ca Olanda, Germania, Austria, Italia şi multe alte ţări, este o prioritate de excepţie pentru autorităţile locale, fiindcă buna restaurare şi grija pentru moştenirea aceasta sprijină turismul şi respectiv ridică câştigul pentru antreprenorii şi angajaţii în acest domeniu, ceea ce la rândul său ridică semnificativ calitatea vieţii pentru localnici.

Anul acesta trebuia ghizii noştri să explice mai mult şi despre reconstruirea falezei şi despre lucrările nu numai pe bulevardul de lânga Dunare, dar şi pe una din străzile noastre preferate ”Slavianska”. Oricum, sperăm că incomoditatea va merita. Vom înţelege asta la anul când se termină reconstrucţia.

Turul de vară grătuit al oraşului Ruse este o iniţiativă voluntară. Care sunt problemele cu care vă confruntaţi dvs şi echipa dvs în încercarea să realizaţi această iniţiativă într-un oraş de provincie, unde veniturile sunt mai mici, jumătatea din populaţie sunt pensionari, iar oamenii tineri sunt relativ puţini? Ce susţinere primiţi de la organizaţiile de stat, private şi neguvernamentale şi de la medii?

Da, iniţiativa noastră este voluntară, sau mai simplu spus înseamnă că, nimeni dintre noi nu primeşte vreo remuneraţie pentru eforturile şi timpul pe care îl investim în realizarea turului. La fel ca tururile pietonale din oraşele mari din Bulgaria, precum Sofia, Plovdiv, Veliko Târnovo, Stara Zagora, şi în întreaga lume, dacă vizitatorii sunt mulţumiţi de tur şi dacă doresc, şi au posibilitate, pot da o mică sumă pentru tur. Însă asta nu e obligatoriu şi nimeni nu-l aşteaptă din partea lor.

Noi toţi, care acordăm timp şi investim eforturi în tur, facem asta pentru că iubim Ruse. Noi toţi, cu excepţia a doi colegi din Societatea ”Kulturtur Ruse” – persoana juridică în spatele turului, suntem din Ruse, am crescut aici, am petrecut multe ore, plimbându-ne pe faleză, în Parcul Mare şi Parcul Mic, lânga locuri semnificative ca ”Lainoto”, ”Daniel”, ”Klub 21” şi altele. Ne amintim timpul când Ruse avea o cultură underground – skaterii din Ruse mergeau la vizita la skaterii din Varna şi invers, existau atunci dark waver-i, skinheads, muzica metal era vestită în oraş. Pe lânga influenţa culturii grunge, Ruse arăta ca un mic Seattle cu ţinută sa străină şi elegantă.

Oraşul cu istoria şi moştenirea lui culturală, cu conştientizarea ce personalităţi extraordinare au realizat spiritul lui, ne-a format ca personalităţi. Iată de ce, acum aproape patru ani, s-a născut în mine ideea pentru tururi pietonale ale oraşului. Am vrut să dau înapoi ceva din tot ceea ce am primit de la Ruse. Sunt deosebit de mândră că am descoperit oameni, care nu numai iubesc Ruse la fel ca şi mine, şi chiar şi mai mult, dar şi care au acceptat ideea şi au vrut să facă ceva mai mult pentru a mişca realitatea din jurul lor.

Cu o parte dintre oamenii aceştia am crescut împreună şi ne cunoşteam de foarte mulţi ani. Cu alţii ne-am întâlnit pe lânga realizarea turului. Ceea ce ne-a legat este că într-adevăr iubim oraşul şi vedem marele potenţial în el, care în opinia mea nu este realizat nici măcar pe jumătate. Această înţelegere este valabilă şi pentru cei doi, care nu sunt născuţi în Ruse, dar care m-au ajutat mult încă la început, când Turul a fost numai o idee ”nebună”.

Pentru o iniţiativă de voluntariat, în primul rând sunt importanţi oamenii care o realizează, motivarea lor, tocmai pentru că – cel puţin în Bulgaria şi în Ruse, aşa cum s-a văzut , oamenii de la instituţii nu prea înţeleg că să gestionezi un eveniment voluntar reprezintă chiar o responsabilitate şi o angajare mai mare, decât dacă munceşti pentru un salariu. Când eşti salariat poţi fi astăzi într-o firmă, iar mâine în altă. Dar când munceşti pentru o cauză, nu ai altă opţiune – îţi urmezi inima şi cele în care crezi. Iată de ce, voluntariatul aduce enorm de mult sens pentru tine, te face să te simţi într-adevăr util – pentru tine şi pentru societate. Ştii că faci ceea ce doreşti şi în care vezi sens.

Pentru anul acesta aveam idea să facem un tur pietonal al oraşului în limba engleză, şi unul în limba germană pentru elevii unei şcoli din oraş, dându-le posibilitatea de a practica limba străină pe care o studiază. Astfel, ei ar putea avea impresii despe munca ghidului. Pentru a face asta am candidat în cadrul programului ”Ştiinţă şi creştere”, şi de la Fundaţia ”Econt” şi Fundaţia Municipală ne-au acordat 1163 leva (2762 de lei româneşti). Aceşti bani au fost cheltuiţi nu doar pentru cele doua tururi cu elevii, ci şi pentru cheltuieli de reclamă a tururilor sub forma de flyer-e, sticker-e, banner-e şi timp plătit pentru video-ul promoţional al turului la unul dintre LED ecranele în oraş pe patru luni. Dacă excludem acest ajutor financiar unic, tot ceea ce am realizat până acum, l-am făcut singuri, iar cheltuielile finacare sunt în întregime acoperite de mine.

În general, în ceea ce priveşte sprijinul autorităţilor locale şi al Primăriei, experienţa mea arată că şi în puţinele cazuri în care ne-am adresat cu cerere pentru sprijin concret, cererile noastre rămâneau fără rezultat. Tot ce am făcut până acum, l-am realizat absolut singuri, fără nicio susţinere din partea Primăriei sau a autorităţilor locale.

De exemplu, acum trei ani, am văzut că afişele pe care le lipeam la locurile publice amenajate în acest scop, dispăreau în mai puţin de doă ore, iar pe locul lor se lipeau reclamele uniforme ale unor discoteci pentru manele cu programul lor pentru weekend (de exemplu pentru un concert al lui Toni Storaro – căntăreţ de manele din Bulgaria). Am semnalat serviciului municipal de ”Control, Pază, Ordine Publică şi Securitate”. Ei ne-au răspuns că problema nu face parte din responsabilităţile lor, şi ne-au îndreptat către Primărie. Cu o adresă către primărie am explicat cazul şi am cerut folosire grătuită pentru câteva zile, alese de ei, ale unuia dintre billboardurile cu capec din sticlă, care pot fi închuiate, pentru a pune afişul nostru. La rândul lor de la primărie ne-au direcţionat către Entitatea Municipală ”Ruse Art”, care se ocupă de cultură. De acolo ne-au trimis lista lor cu preţuri. Bine, că nu am considerat această atitudine ca una personală – altfel este rizibil şi aberant, şi din pacate, semnificativ despre modul în care instituţiile de stat acţionează ca băncile – îţi dau credit atunci, când nu mai ai nevoie de el.

Cu privire la mediile – sunt susţinute de către blogul ”Podul Prieteniei”, care este bazat în Ruse. O editură din Ruse – Parnas Press ne-a contactat pentru a publica un articol despre tur, iar o medie online naţională – Peika.bg, este de asemenea partenerul nostru. S-a dovedit că găsim mai multă înţelegere la mediile din afară oraşului Ruse, decât la oamenii, care au cel mai mare interes evenimentul nostru să devină cunoscut turiştilor.

Fiindcă tururile pietonale sunt adresate oaspeţilor străini ai oraşului, calitatea vieţii a oamenilor locali nu prea ne influenţează în realizarea tururilor. Locuitorii oraşului pot numai câştigă din faptul, că în Ruse există astfel de posibilitate pentru străini. Iată de ce, intr-o oarecare măsură mă miră faptul că uneori oameni privesc iniţiativa noastră cu suspiciune şi ironie, tocmai pentru că ea este grătuită. Există o opinie că dacă nu plăteşti pentru ceva, acel ceva nu are şi nu aduce valoare. Bineînţeles, că asta nu e adevărat. În Germania peste 28% din populaţia sunt angajaţi în cel puţin o iniţiativă de voluntariat.

Conştientizarea responsabilităţii personale pentru îmbunătăţirea în întregime a unei situaţii care ne face pe toţi să suferim, duce la acţiune in numele unei cauze. Indifirent ce gândim în Bulgaria, este dovedit istoric că paradigma ”Eu voi câştiga, iar tu vei pierde”, nu lucrează pe termen lung nici pentru societate, nici chiar pentru învingător.

Se spune că Ruse ar fi oraşul spiritului liber, chiar dacă unii au o atitudine ironică către această definiţie. Ce trăsături ale spiritului liber vedeţi întruchipate în tur? Cum el contribuie la transformarea oraşului nostru într-un oraş european modern?

Pentru mine spiritul liber este dus în inimă şi minte şi, sincer spus, omul poate fi sărac, să-i fie foame şi sete şi iar să fie liber. Sunt infinit de multe exemple în istoria omenirii. Libertatea sufletului nu ţi-o poate lua nimeni. Iată de ce cred că, dacă oamenii însişi, care locuiesc în Ruse, cred că această definiţie nu este adevărată, atunci ei ar trebui să se gândească: ”Ce fac eu personal pentru a îmbunătăţi mediul în care locuiesc, pentru a schimba lucrurile, care mă împiedică să visez, să-mi realizez ideile, să mă simt liber? Care este exemplul personal, care îl dau copiilor mei? Sunt tentat să sprijin o idee bună, deşi străină şi să ajut să se realizeze?” Numai prin conştientizarea responsabilităţii personale a fiecărui om într-o anumită societate putem schimba condiţiile, care ne deranjează pe noi toţi.

Observaţiile mele personale sunt că în Ruse nu sunt multe şi chiar nu prea sunt iniţiative asemănătoare cu a noastră – un grup care să se unească în jurul unei idei şi să-o recunoască ca a lor, lucrând pentru realizarea ei. Sunt nişte reprezentanţi extraordinari ai sectorului ONG din Ruse – de exemplu centrul pentru grijă pentru copii ”Equilibrium” sau Societatea bulgaro-germană pentru ajutorul acordat animalelor. Dar cel puţin o parte dintre oamenii cu inimă mare în spatele acestor iniţiative, primesc remuneraţie pentru eforturile sale, care este şi normal dacă te ocupi de astfel de activitate ca munca ta normală. Noi toţi avem un job de bază, iar Turul este ceva suplimentar. El este o expresie a voinţei noastre libere să facem eforturi pentru oraş – pentru a putea povesti că Ruse este locul unde a trăit singurul laureat al Premiului Nobel din Bulgaria – Elias Canetti; că este oraşul de naştere al unuia dintre purtatori ai primului pentru Bulgaria premiu Oscar pentru tehnolgie, că oraşul păstrează rămăşiţele pământeşti ale unor oameni viteji şi cu spirit puternic, care s-au sacrificat pentru libertatea în care credeau! Asta numesc eu spirit liber – şi asta este ceva pe care nimeni nu ţi-l poate lua.

Ideea în sine a Turului este abstractă şi este o expresie a spiritului liber, şi anume, realizarea unui eveniment, a cărui esenţă este diferită de câştigul imediat şi de avantajul material. Turul doreşte să spijine Ruse să se apropieze la potenţialul său şi indirect să îmbunătăţească condiţia economică a locuitorilor lui. Veţi fi de acord că dacă un turist ştie că are opţiunea de a petrece seara de vară într-o sâmbătă, şi doreşte să afle lucruri noi, el va recomanda turul şi altora, care la rândul lor vor prefera în acea seară sau încă două-trei zile să le petreacă în Ruse şi nu într-un alt oraş, de exemplu.

Turul de vară grătuit al oraşului Ruse a primit premiul Municipalităţi Ruse pentru iniţiativă turistică inedită pentru anul 2018. Care este locul acestui tur între celelalte iniţiative similare pentru tururi grătuite în oraşele mari din Bulgaria? Ce planuri aveţi pentru dezvoltarea turului în anii următori?

Da, suntem foarte recunoscători pentru nominare şi mulţumim tuturor celor care au votat pentru noi şi cu spirjinul cărora am câştigat în categoria noastră.

Sunt multe lucruri, pe care putem şi dorim să le dezvoltăm – de exemplu, frecvenţa turului. Iniţiative similare în alte oraşe bulgăreşti şi în străinatate au loc în fiecare zi şi chiar de câteva ori pe zi. Bineînţeles, că asta depinde de fluxul turiştilor. În niciun fel nu ne putem compara cu Sofia sau cu Praga în privinţă fluxului de turişti.

Pe lângă asta, neglijarea nevoii de o austostradă până la Ruse la nivel naţional, este un factor real care are o influenţă negativă. Dacă aveţi 3 zile în Bulgaria, indiferent cât de minunate lucruri aţi auzit despre Ruse, singurul gând, că venirea dinspre Sofia vă va costa nu mai puţin de 4 ore, vă va pune pe gânduri.

Vorbind despre fluxul de turişti ca un factor direct pentru succesul unor iniţiative ca a noastră, nu pot să nu menţionez şi faptul că accesul către oraşul nostru dinspre fluviu este complet şi conştient neglijat, atât la nivel local, cât şi naţional. În timp ce oraşele riverane precum Hamburgul folosesc fluviul pentru transport urban ieftin, iar nave mici fac navetă de la Budapesta, Viena, Varşovia şi Bratislava până la oraşele apropiate, în Ruse avem doar nava ”Roustchuk”. Asta e foarte bine în sine, dar din punctul de veder al turistului străin nu te duce dintr-un loc în altul şi nu te ajută, dacă vei decide să călătoreşti prin Bulgaria.

Citeşte în limba engleză!

Citeşte în limba bulgară!

About Author

1 thought on “Desislava Mihailova: Turul grătuit al oraşului Ruse este efortul nostru voluntar să fim utili oraşului nostru

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la Podul Prieteniei

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura