25 април, 2024
Foto_2_Vladimir_Mitev_TEDx_Brasov
Владимир Митев (снимка: Владимир Митев)

Основателят на блога „Мостът на приятелството“ даде интервю за предаването на Българското национално радио за международна политика „Събота 150“, в което описа същността на сегашния конфликт в румънското общество

Поредната протестна ескалация в Румъния отразява битката на два големи лагера в румънската държава, заяви Владимир Митев – основателят на блога „Мостът на приятелството“ в интервю за предаването „Събота 150“ по програма „Хоризонт“ на Българското национално радио на 4 февруари. След като описа кои са силите и интересите зад тези два големи лагера, журналистът добави, че освен натрапващата се интерпретация за протест на доброто срещу злото, на честността срещу корупцията, сегашният конфликт може да бъде видян и като схватка, в която всеки носи някаква истина и някаква лъжа.

Успехите на румънската борба с корупцията през последните години са безспорни. В същото време тя има и сянка, намерила израз в големия брой дела, по които Румъния е осъдена в Европейския съд за правата на човека. Правителството Гриндяну се опита да използва обективно искани промени на законодателството от Европейския съд за правата на човека, Конституционния съд и организациите на магистратите като алиби да въведе изгодни за себе си реформи в борбата с корупцията, които спасяват от затвора видни кадри на социалдемократите и техни съюзници. Както стана ясно във вечерта на 4 февруари румънското правителство обяви, че ще отмени своето спешно постановление за предефиниране на борбата с корупцията, отключило протести с участието на стотици хиляди хора.

Цялото интервю може да се чуе тук:

Прочети и на румънски език!

About Author


Discover more from Мостът на приятелството

Subscribe to get the latest posts to your email.

Leave a Reply

Discover more from Мостът на приятелството

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading