19 aprilie, 2024
gerb-700x435
Simoblul heraldic al oraşului Taraclia din Republica Moldova (foto: Svetlina.online)

Se pare că alegerile parlamentare din februarie 2019 vor duce la slăbirea influenţei comunităţii bulgare din Republica Moldova

Oleg Kosih

Acest articol a fost publicat pe 5 ianuarie 2018 pe platforma moldovenească pentru comentarii, bloguri şi opinii Publika. Pe 24 februarie 2019 vor avea loc alagerile parlamentare în Republica Moldova, la care va fi folosit un sistem electoral mixt. De totalul de 101 de deputaţi în parlament, 50 vor fi aleşi proporţional din listele partidelor. Ceilalţi 51 de deputaţi vor fi aleşi în judeţe uninominale după sistemul electoral majoritar.

Jurnalistul Oleg Kosih, scrie că, există o mare probabilitate că comunitatea bulgărească din Republica Moldova (2% din populaţie) să nu aibă nici un deputat ales în mod proporţional. Raionul Taraclia, unde este centrul bulgarilor din Republica Moldova, va avea drept la numai un deputat ales majoritar. Kosih critică comunitatea bulgară pentru faptul că se automarginaliză din diferite cauze.

O degradare totală şi un nivel ridicat de impotenţă a cadrelor — atât a celor care se consideră liderii raionului Taracliei, cât şi a comunităţii bulgare”. Acest verdict se impune de la sine în ajunul alegerilor parlamentare din Republica Moldova care vor avea loc în februarie.

Cele mai mari forţe politice, care formează agenda de dezvoltare a ţării, deocamdata n-au inclus în listele lor electorale nici un reprezentant al spaţiului taraclian pe loc elegibil. Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), care şi-a pierdut influenţa nu face parte din aceste liste. Primarul Taracliei, propus de PCRM, nu este prea tentat să-şi schimbe funcţia de primar cu cea de deputat, dacă printr-un miracol va fi ales.

Partidul Democratic, care merge la alegeri de pe poziţia de partid de guvernare, nu a găsit în lista de 50 candidaţi de deputaţi nici un loc pentru bulgarii basarabeni, indiferent că bulgarii formează 2% din populaţia Republicii Moldova. Este drept să se spună că, în raionul Taraclia susţinerea electorală pentru democraţi, întotdeauna a fost mai redusă. Iată de ce calculele celor din PD probabil au fost simple. Democraţii au mizat pe cei, ale căror raioane sunt cele mai de perspectivă din punct de vedere al rezultatelor electorale.

Această constatare, bine înţeles, nu prea ajută raionul Taraclia. Regiunea se află la marginile atenţiei politice a democraţilor. Adevărul este, că având în vedere starea deosebită a forţelor din regiune şi, cel mai important — specificul noului sistem electoral, democraţii pot primi un bonus, despre care astăzi nici ei încă nu ştiu.

De regulă, dacă un partid cedează undeva, un alt partid îi ocupă locul. Dar nu şi în cazul raionului Taraclia. În lista naţională a Paritdului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), care a fost publicată mai devreme, familiile bulgăreşti au fost 0%. Dacă judecăm după ultimele evenimente, vom vedea că această gafă a socialiştilor este ”corectată” cu numele veteranului, Ivan Zabunov. Nu există o altă explicaţie pentru întâlnirea neaşteptată a preşedintelui, Igor Dodon, cu activistul hiperactiv. După aceea a apărut şi lista corectată a PSRM. Şi vedem acolo un nume cunoscut pe locul 21!

Câte procente va adăuga sau nu va adăuga Ivan Danilovici (Zabunov), pentru rezultatul final al socialiştilor nimeni nu poate şti. Dar cel mai probabil nimănui nu prea îi pasă — nici PSRM-ului, nici noului candidat. Opoziţia de dreaptă nu se interesează deloc de nevoile regiunii Taraclia. În blocul electoral al Maiei Sandu şi al lui Andrei Năstase, de asemenea nu sunt bulgari. Ceva mai mult, nici locul lui Zabunov în lista finală nu este garantat. Aşa cum numele lui a apărut brusc, aşa şi poate să dispară cu 10 zile înainte de alegerile de la 24 februarie. Această dispăriţie se poate întâmpla din cauza unor lupte politice. Candidat deputatul ştie asta. El se află într-o zonă a riscului. Pentru a fi ales numărul 21 din listă, socialiştii au nevoie de 42% din voturile din lista naţională.

În acest moment se poate constata: Zabunov a reuşit să-l întreacă pe un alt candidat — şeful regional al socialiştilor – Tatarlî, în competiţia pentru atenţia preşedintelui statului. Ne putem imagina cu câtă de multăstăruinţă” Tatarlî — preşedintele raionului Taraclia, şeful regional al PSRM-ului pentru Taraclia şi, candidatul pentru lista majoritară uninominală, va organiza întâlnirile electorale a aliatului sau pronunţat. Cu alte cuvinte curse de gândaci.

Puse la un loc toate aceste fapte duc la conştientizarea că, pentru lobby-ul bulgăresc în parlamentul viitor nu va fi loc. Ceea ce înseamnă că, la cel mai înalt nivel legislativ nu va fi cine să exprime punctul de vedere al bulgarilor basarabeni şi efectiv le apere drepturile colective.

Cine este vinovat? Sunt convins că nu este vina partidelor. Ele se comportă aşa cum se face în astfel de cazuri — au în consideraţie interesele lor comune. Şi dacă noi, bulgarii basarabeni nu putem dovedi importanţa noastră, de ce atunci cineva pe la vârfuri se va ocupă şi se va îngrijora pentru noi?

Nu trebuie să transferăm vina de la noi pe ceilalţi. Dacă am fi avut o elită economică consolidată, politicieni regionali inteligenţi, lideri ai opiniei publice respectaţi, nimeni nu near fi ignorat. În lupta pentru voturile bulgarilor din întreagă ţară (2% din populaţie) partidele naţionale ar fi sacrificat multe pentru a-i atrage pe locuitorii raionului Taraclia de partea lor.

Politica este arta convenţiei. Dar cu cei slabi nu se negociază. Este mai convenabil că de la ei să fie luat, fără să li se dea ceva în schimb. Politicienii din Chişinau nu cred în lacrimi şi plângeri. Trebuie să fim puternici, ca să ia în consideraţie şi interesele noastre. Numai cu lozinci nu se poate realiza nimic.

Sarcina de bază pentru următorii 10 ani este cum să ne asigurăm interesele legitime în viaţa politică din Republica Moldova într-un fel care va face stabil statutul comunităţii bulgare din ţară. Asta şi vom face. Dar în timp ce observăm cum se va desfâşura lupta între favoriţii pentru alegerea majoritară din Taraclia, între Chiril Tatarlî şi Veaceslav Lupov, s-ar putea că Feodor Covalji să devină câştigătorul. (Tatarlî este preşedintele local al PSRM-ului, partidul preşedintelui Igor Dodon, Lupov face parte dintr-un nou partid populist al omului de afaceri Ilan Şor, Kovalji este reprezentant al Partidului Democratic — n. trad.).

Ştiţi de ce? Din cauza naivităţii concetăţenilor noştri, care ar putea considera că le este apropiat mai mult un om local, al lor, cu care au fost împreună la şcoală sau au călăltorit până la lacul cel mai apropiat.

Ce anume se va întâmpla în judeţul Taraclia care are un singur mandat este greu de prognozat, cu atât mai mult că, printre candidaţi se află doi bulgari din Chişinău – Veaceslav Cunev şi Gheorghi Aricov.

Dar, pe oricine l-ar fi ales din acest grup de cinci candidaţiunui singur om îi va fi foarte dificil să-şi atinga scopurile.

Concluzia este limpede: la următoarele alegeri după patru ani, bulgarii din Parlament trebuie să fie într-un număr de trei până la cinci, ca să aibă o poziţie influentă. Dacă devenim conştienţi ca şi comunitate, asta va fi deja un scop formulat. Şi n-au decât să ne reprezinte partide diferite, să voteze cum vor ei, dar în una din probleme – cea bulgară-reprezentanţii noştri trebuie să uite de interesele de partid.

În caz contrar, trebuie să ştie: îi vom scuipa!

Citeşte în limba bulgară!

About Author

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la Podul Prieteniei

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura