19 aprilie, 2024

Un interviu video cu Marin Florian – preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din România, despre condiţiile de muncă în turismul românesc

Acest articol a fost publicat pe 24 iulie 2019 pe secţia românească a site-ului Baricada.

Recent site-ul Recorder a realizat un video reportaj de la litoralul românesc care a prezentat situaţia ”dramatică” a forței de muncă din turism. Reportajul s-a axat pe ideea că nu există suficientă mână de lucru, lucru care impune patronilor altminteri bine intenţionaţi să aducă lucrătoare din Asia de Sud-Est şi să atragă elevi de la licee profesionale aflați în practică. Reportajul a provocat indignare în rândul celor care au comentat pe canalul de youtube al Recorder, dar și în rândul altor jurnaliști din România, care au notat imediat că acest material, realizat de altfel cu sprijinul Confederației Patronale Concordia, reprezintă în principal punctul de vedere al patronilor, vocile angajaților auzindu-se mai slab.

Care sunt de fapt condiţiile de muncă a lucrătorilor din turism pe litoralul românesc? Cât de corect este să aduci lucratori din ţări în afară UE sau să propui unor elevi ”să înveţe meseria” muncind pe rupte în firma ta fără să îi plătești suficient? Există contracte de muncă? Se respectă programul de lucru? Se face protecția muncii? Se fac controale ale Inspectoratului Teritorial al Muncii? Maria Cernat a stat de vorbă cu Marin Florian, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din România, despre aceste subiecte. Marin Florian a lucrat în tinerețe pe litoral, fiind născut la Mangalia. Prin urmare, el este este mai mult decât familiarizat cu problemele existente în relaţiile de muncă din turismul românesc.

Citeşte în limba engleză!

Citeşte în limba bulgară!

About Author

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la Podul Prieteniei

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura