19 април, 2024
Интервю с преводача на румънска литература и литературовед за неговото българо-румънско изследване
Христо Боев (снимка: Христо Боев)

Интервю с преводача на румънска литература и литературовед за неговото българо-румънско изследване

Добруджа разделя българи и румънци през първата половина на двайсти век. Дали век по-късно тя може да ги сближи? Литературоведът и преводач на румънска литература д-р Христо Боев публикува през 2020 г. своя монография, озаглавена “Различната Добруджа в литературата между войните”. Той изследва представите на българи и румънци едни за други, литературните описания на градовете в Южна Добруджа, военните разкази на Йордан Йовков и Джордже Топърчану, какво пише румънската преса за българите и други теми, които изграждат българо-румънското литературно и историческо съзнание.

Книгата предлага неочаквано и несрещано до момента пътуване в българо-румънските отношения – в тяхната психология, културни пластове, етнически нюанси и т.н. Боев изследва периода и земята, които се превръщат в разделител за двата народа. Но неговото изследване има по-скоро свойството да затвори раната, така както самите държави успяват да направят с Крайовската спогодба през 1940 г. От нея и двата народа могат да излязат по-силни и по-добре разбиращи се взаимно.

Това, което остава днес, когато българи и румънци сме част от едни и същи интеграционни структури, е да се опознаваме едни други и да търсим сътрудничество. А в условията на корона криза и антивирусни мерки пътуванията стават до голяма степен невъзможни. Остава да пътуваме в литературата и онлайн. Именно това предлага и блогът “Мостът на приятелството” с интервюто, което Христо Боев даде на 9 март 2021 г. в градинката пред регионалната библиотека “Любен Каравелов” в Русе. В него разговаряме за различни аспекти на изследването му:

Снимка: Последните две книги на Христо Боев (източник: Мостът на приятелството)

Прочети на английски език!

Прочети на румънски език!

Последвайте канала на блога „Мостът на приятелството“ в YouTube! Блогът има и акаунт във Facebook и Twitter.

About Author

Leave a Reply

Discover more from Мостът на приятелството

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading