19 aprilie, 2024
Interviu despre specificul campaniei de vaccinare din România, despre planurile Bucureștiului de a vaccina 10 milioane de oameni până în toamnă, despre sentimentul anti-vaccin și despre diplomația românească de vaccinare în Republica Moldova
Moldovenii cu paşaport românesc se vor putea vaccina în România (sursă: Vladimir Mitev)

Interviu despre specificul campaniei de vaccinare din România, despre planurile Bucureștiului de a vaccina 10 milioane de oameni până în toamnă, despre sentimentul anti-vaccin și despre diplomația românească de vaccinare în Republica Moldova

Georgi Markov

Acest interviu a fost difuzionat pe 16 martie 2021 în emisiunea ”Ceva mai mult” al programului Orizon, Radioul Naţional Bulgar.

România a anunțat că va continua vaccinarea cu Astra Zeneca, după ce autoritățile țării au decis să continue campania de imunizare împotriva COVID-19 cu toate produsele permise la nivel european. Acum vom vorbi despre cursul campaniei la vecinul nostru de la nord de Dunăre în următoarele câteva minute cu colegul nostru Vladimir Mitev – creatorul site-ului de știri din România și Bulgaria „Podul Prieteniei” și cunoscător al evenimentelor din România.

Bună!

Bună!

Colegule Mitev, cum face față România până acum campaniei de vaccinare? O întrebare care este importantă pentru toată lumea aici …

Dacă facem o comparație cu Bulgaria, toate țările europene se descurcă în general mai bine. Dar pentru ca ascultătorii să înțeleagă, voi da câteva exemple cu specificul campaniei românești.

Ceea ce este special acolo este că armata controlează întregul proces de vaccinare. Se efectuează în centre speciale și nu este realizat de medicii de familie. O platformă online și un centru de apeluri sunt utilizate pentru a înscrie persoane.

Ceva timp a existat practica angajatorilor din companii să-și înregistreze angajații și în acest sens aceștia au fost oarecum obligați să fie vaccinați. Dar această practică a întâmpinat rezistență din partea avocatului poporului român și a fost oprită.

O altă caracteristică în România, cel puțin în comparație cu Bulgaria, este că se pune mult accent pe vaccinurile Pfizer și Moderna. Astra Zeneca a fost folosit doar recent. Puțin mai mult de 10% din dozele administrate sunt Astra Zeneca. Până în prezent, aproximativ 1.500.000 de persoane au primit cel puțin o doză, iar aproape jumătate dintre ele au primit chiar și două doze. Un total de 2.200.000 de doze au fost administrate până acum. Puțin peste un milion de doze provin de la Moderna și Astra Zeneca, iar restul sunt Pfizer.

O altă caracteristică este că nu există coridoare verzi în România (o practică din Bulgaria care permite fiecărui cetăţean să stea la o coadă pentru a se vaccina – nota traducătorului). Se observă divizarea diferitelor etape ale vaccinării. Lucrătorii din domeniul medical au fost vaccinați într-un procent mare – aproximativ 90% și printre aceștia există în prezent foarte puţine incidente de infecție, care totuşi trece şi foarte ușor. Din 15 martie, adică începând de ieri, se desfășoară cea de-a treia etapă de vaccinare, care acoperă întreaga populație.

Trebuie, de asemenea, să subliniez că există unele probleme. În ciuda organizării stricte, unii oameni s-au vaccinat înainte de a fi venit rândul lor. Recorder a scris pe 10 martie 2021 că cel puțin 7.000 de persoane au fost vaccinate mai devreme decât ar fi trebuit dacă ar fi respectat regulile.

Care este motivul pentru aceasta? Au decis pur și simplu fără să-și dea seama că alți oameni au nevoie de acest lucru?

Particularitatea vine probabil din faptul că unele vaccinări au loc în centre militare. Aceste centre se deschid literalmente pentru prima dată pentru cetățeanul de masă în acest moment. A devenit clar că rudele din armată s-au rearanjat. Au folosit această legătură deoarece armata deținea controlul și au profitat.

O altă caracteristică a modelului românesc este că, în unele locuri, există un deficit de vaccinuri, în timp ce în alte locuri există un surplus. Unul dintre experții din domeniul sănătății din România, Vlad Mixich, a subliniat că oamenii sunt obligați să se înregistreze pentru imunizare într-un alt loc decât cel în care trăiesc.

Pe fondul a ceea ce descrieți în detaliu, colegule Mitev, credeți că obiectivul stabilit de România – de a vaccina 10 milioane de oameni până la sfârșitul verii – este realizabil?

În opinia mea, este dificil de realizat dacă se menține rata actuală, care este de aproximativ 40.000 de doze pe zi. Această rată urmează să fie îmbunătăţită. Numai în această lună vor intra 2,5 milioane de doze noi de vaccinuri. Centrele militare de vaccinare sunt deschise publicului larg. De asemenea, ați anunțat că România continuă cu Astra Zeneca și nu va exista nicio întârziere în acest sens.

Poate fi interesant pentru ascultătorii dvs. că Pfizer a anunțat că va transfera o parte din producția sa de vaccin din Belgia în România. Deci vor exista vaccinuri. Problema pe care o văd, care este probabil să devină mai gravă pe măsură ce se apropie vara, este că mulți oameni din România resping vaccinurile. Au o dispoziție anti-vaccinare. Unul dintre partidele parlamentare susține aceste sentimente anti-vaccinare. Pentru a ajunge la 10 milioane de români vaccinați, vaccinarea trebuie atât accelerată, cât și campania mai bine comunicată cu oamenii.

În această linie de gândire, permiteți-mi să vă întreb, deoarece conversația noastră cu dvs. are loc în contextul unui eveniment care a fost lăsat în afara reflectoarelor știrilor – un protest împotriva imunizării. Trebuie remarcat faptul că aceasta nu este o imunizare COVID-19, ci un alt tip de imunizare. Protestul a fost împotriva unei legi care prevede vaccinarea obligatorie. În cele din urmă, m-am înșelat sau am dreptate că nu există nicio legătură între proiectul legislativ de vaccinare obligatorie și imunizarea împotriva COVID-19?

Într-adevăr, acest proiect de lege despre care vorbiți se referă la vaccinarea copiilor, care devine obligatorie cu opt vaccinuri. De exemplu, împotriva tetanosului, rubeolei, poliomielitei. Din câte știu, vaccinarea a fost de facto obligatorie, adică. nu era oficial obligatoriu, dar pentru ca un copil să fie înscris la grădiniță, trebuiau făcute vaccinuri. Dar de acum înainte, odată cu intrarea în vigoare a legii, așa cum era de așteptat, vor exista amenzi grele pentru părinții care nu își trimit copiii la vaccinare.

Și aceste proteste au dat rezultate? Știm că au existat proteste. Cred că sunt încă în desfășurare sau au fost deja oprite …

Protestele alu loc periodic și chiar în mod constant. Cred că există proteste în fiecare săptămână într-unul dintre marile orașe din țară. Din câte știu, proiectul de lege va intra în vigoare. Trebuie doar să meargă anumite proceduri în parlament. Dar el este deja pe ultima sută de metri. Vaccinarea împotriva coronavirusului rămâne opțională. Cu toate acestea, proiectul de lege este în mod clar rezultat din sentimentele anti-vaccinare ale populației.

Înțeleg. Vaccinurile sunt obligatorii pentru copii.

În cele din urmă, permiteți-ne să comentăm cu dvs. că România a donat vaccinuri Republicii Moldova. Unii analiști au văzut acest lucru ca pe un gest către noua președintă, Maia Sandu. Alții cred că cele două țări intenționează să aibă o relație specială în viitor. Ce crezi?

Cred că relațiile dintre România și Republica Moldova nu sunt legate doar de persoana Maiei Sandu. Permiteți-mi să vă reamintesc că există un milion de cetățeni români în Moldova. În urmă cu câteva zile, ambasadorul României în Moldova a spus că cetățenii români din țara respectivă au dreptul de a utiliza platforma de vaccinare online română, se pot înregistra și se pot vaccina în România.

Acum despre donație. România și-a anunțat intenția de a dona 200.000 de doze de Astra Zeneca. Dar până acum a donat doar 20.000 de doze, care vor fi folosite pentru vaccinarea personalului medical din Republica Moldova. Trebuie să vedem dacă îndoielile actuale cu privire la Astra Zeneca vor afecta această diplomație a vaccinului într-o anumită formă. Republica Moldova se află într-o poziție intermediară și a permis utilizarea vaccinului rusesc. Deci, această intrigă se va dezvolta în continuare.

Mulțumesc! Jurnalistul Vladimir Mitev cu informații și analize despre desfășurarea campaniei de vaccinare în România și Republica Moldova. Aceasta este campania împotriva COVID-19.

Note de corectie:

Chiar dacă campania de vaccinare este coordonata de medicul militar Valeriu Gheorghiță și exista mai multe centre militare de vaccinare, „Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 este un organism interministerial, fără personalitate juridică, în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului și coordonarea Prim-ministrului”, deci controlul asupra campaniei este civil. Pe de alta parte, Pfizer va muta o parte din planificarea și logistica sa in Romania, iar rămâne de văzut dacă si producția vaccinului va fi mutata, asa cum premierul Florin Citu își dorește.

Foto: Vladimir Mitev (sursă: Vladimir Mitev)

Citeşte în limba engleză!

Citeşte în limba bulgară!

Abonaţi-vă pentru canal-ul blogului Podul Prieteniei din YouTube! Blogul ma are un cont în Facebook şi Twitter.

About Author

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la Podul Prieteniei

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura