19 aprilie, 2024
dunia-palangeanu-700x350
Dunia Pălăngeanu (foto: Dunia Pălăngeanu)

Interviu cu o personalitate a vieţii culturale giurgiuvene despre viaţa comunităţii culturale transfrontaliere între Ruse şi Giurgiu

Dunia Pălăngeanu este scriitoare, poetă, publicistă şi personalitate a vieţii culturale din Giurgiu. Este forţa motrică în spatele mai multor iniţiative culturale transfrontaliere, care uneşte oameni de artă din Ruse şi Giurgiu. Este preşedinte al Cenaclului Literar ”Luceafărul” şi fondator şi coordonator al Cenaclului transfrontalier de Literatură şi Artă ”Constelaţii Dunărene”, sub egida cărora se desfâşoară multe evenimente culturale transfrontaliere. Dunia Pălăngeanu este laureată la numeroase concurse şi festivaluri literare din România şi Bulgaria, obținând premiul ”Petale de cireş” din Kazanlâk, între altele distincţii. Este autoarea volumului bilingv româno-bulgar ”Miniaturi dunărene” cu poeme traduse în limba bulgară de poeta Nadejda Radeva. În 2018 a realizat antologia de poezie şi artă plastică ”Constelaţii Dunărene” unde pentru prima dată sunt reuniţi într-o antologie cu caracter transfrontalier poeţi din Giurgiu şi Ruse. În 2019 urmează să fie editat albumul bilingv de poezie şi artă plastică ”Poeme la Balcic”, ilustrat de pictoriţa giurgiuveană Petra Tănase Şerbănescu.

Doamna Pălăngeanu, în ultimii ani oameni de cultură din Ruse și Giurgiu realizează multe colaborări și construiesc poduri omenești ale prieteniei între români și bulgari. Ce forme concrete are aceasta comunicare peste Dunăre?

Cele mai rezistente timpului au fost întotdeauna construirea și consolidarea peste ani a podurilor spirituale care unesc suflete deschise, oameni preocupați de comunitățile din care fac parte și care promovează valorile istoriei, culturii și tradițiile țărilor din care fac parte, încurajează prietenia și comunicarea, identitatea specifică fiecărei națiuni în diversitate.

În cazul orașelor și țărilor noastre Dunărea a fost factor de unire, comunicare și progres, element inspirator pentru relațiile și comunicarea transfrontalieră. Putem vorbi aici de prietenii durabile între locuitorii din Giurgiu și Ruse, de proiecte comune care își găsesc aplicabilitate în diverse sfere, economică, socială, culturală.

Ca om de cultură am fost inițiator sau partener în diverse forme de colaborare și comunicare benefice pentru comunitățile noastre simpozioane, evenimente cultural-artistice, literare, sportive, expoziții, vizite de documentare, editări comune de publicații, aniversări ale orașelor noastre, evenimente de cunoaștere și promovare a obiceiurilor și tradițiilor, evocări ale unor personalități ale istoriei și culturii, și aș aminti doar de cei doi titani Mihai Eminescu și Hristo Botev, lansări de cărți și publicații, târguri de carte, cenacluri literare, concerte corale, tabere de creație, sărbătorirea în comun a unor evenimente importante ale orașelor și țărilor noastre. Este vorba de o diversitate de proiecte culturale la Dunăre, de o parte și de alta a fluviului.

De-a lungul anilor Podul Prieteniei ne-a înlesnit dorința comună de a ne cunoaște mai bine, de a ne bucura împreună de efectele proiectelor noastre, de a împărtăși împreună valori și tradiții și a le face cunoscute pretutindeni.

constelaţii-dunărene-350
Antologia ”Constelaţii Dunărene” (foto: Dunia Pălăngeanu)

Ruse și Giurgiu realizează mai multe inițiative de colaborare transfrontalieră – între municipalitățile, între organizațiile neguvernamentale, între cluburi de sport, etc. De ce este important ca romanii și bulgarii se fac contacte și să colaborează astăzi? Ce le poate da deschiderea către vecinii?

Este important ca regiunea transfrontalieră Giurgiu – Ruse să se afle în atenția administrațiilor, instituțiilor, organismelor nonguvernamentale, care sunt tot mai vizibile în realizarea de proiecte comune, indiferent de domeniul accesat. Prietenia și colaborarea în regiunea noastră de graniță a devenit un exemplu demn de luat în seamă și de către alte regiuni, ca un exemplu de bune practici. Numeroase proiecte comune accesează și atrag fonduri europene, chiar și cele mai simple forme de colaborare și prietenie sunt exemple demne de urmat.

Toate aceste lucruri creează oportunități de colaborare, noi idei și noi proiecte care ne îmbunătățesc viața, relațiile, comunitățile. Trebuie doar să îndrăznești, să acționezi, să manifești deschidere, să scrii proiecte. Multe asemenea inițiative au fost mediatizate în regiunea transfrontalieră și mai departe de mass media, cea online fiind percutantă în întreaga lume.

Ca președintă a Asociației culturale ”Ion Vinea „din Giurgiu, dar și ca om de cultură, scriitor și publicist de peste trei decenii, iar mai de curând consilier local municipal, am manifestat deschidere spre proiecte comune cu parteneri bulgari, am încurajat prietenia și colaborarea între oameni și parteneri diverși: scriitori, artiști, istorici, jurnaliști, bibliotecari, muzeografi, cu accent pe tinerele talente, pe educație permanentă, pe tot parcursul vieții. M-am pregătit pentru schimbare, am urmat cursuri de formare formatori în acest sens și sunt expert în educație permanentă.

Parteneriatele Giurgiu-Ruse s-au diversificat de-a lungul anilor de la municipalități ale orașelor noastre la primării și instituții rurale, universități, școli, cămine culturale, centre culturale, uniuni de creație, am mulți prieteni la Ruse și mai departe. Fondarea în anul 2003 a Cenaclului Transfrontalier de Literatură și Artă ”Constelații dunărene” sub auspiciile Asociației culturale „Ion Vinea” fiind un exemplu în acest sens. Este o platformă solidă de colaborare în plan cultural și spiritual, între oameni de cultură și din sistemul educațional din Giurgiu și Ruse, între instituții, localități fie urbane, fie rurale. Sunt cunoscute proiectele realizate de-a lungul timpului cu Centrul Cultural Hristo Botev, Uniunea Scriitorilor Liberi, Școala Hristo Botev, Asociația de prietenie Ruse-Giurgiu, Asociația Viitor pentru Bulgaria din Sofia, Uniunea pensionarilor 2004 din Ruse, Căminul cultural din Stârmen, Municipalitatea și Muzeul Ciudomir din Kazanlâk, și distinși oameni de cultură de acolo, Uniunea Democrată Bulgară din România, dar și cu biblioteci, teatre, muzee, primării din diverse localități bulgare care sprijină parteneriatele noastre. Asociația culturală ”Ion Vinea”, Cenaclurile literare „Luceafărul” și „Constelații dunărene” din Giurgiu, pe care le coordonez de îndelungată vreme, au devenit importante repere culturale, de colaborare și dezvoltarea unor proiecte comune în Regiunea de graniță Giurgiu-Ruse.

De curând, în 2018, a apărut sub egida Cenaclului Transfrontalier de Literatură și Artă „Constelații dunărene” prima Antologie de creație literară în care își găsesc exprimare artistică și literară poeți și artiști plastici din orașele noastre prietene. Este o premieră în zona transfrontalieră Giurgiu-Ruse editarea acestei lucrări care a apărut cu sprijinul financiar al Primăriei și Consiliului Local Giurgiu. Este o dovadă grăitoare a modului cum este încurajată prietenia și colaborarea spirituală și de creație la mal de Dunăre, între oameni de cultură, scriitorii ,care prin arta și poemele lor au un mesaj de transmis lumii întregi. A fost cel mai important proiect literar din cariera mea de antolog și promotor cultural, încununarea unei munci intense de a pune împreună talente cu care ne mândrim în orașele și țările noastre.

De curând, a fost înființat pe rețeaua de socializare Facebook un adevărat pod spiritual de informare și promovare a regiunilor noastre, prin creativitate și educație, sub acest adevărat brand numit „Constelații Dunărene” unde, cine intră, poate accesa date importante referitoare la istoricul relațiilor de prietenie și colaborare Giurgiu-Ruse, și nu numai, proiecte derulate de-alungul anilor, valori ale culturii și istoriei orașelor noastre, lăcașuri de cultură, locuri și obiective turistice, oameni interesanți, pozitivi, inteligenți, pasiuni comune, texte literare, artă plastică, obiceiuri și tradiții transfrontaliere, articole din mass media română și bulgară, prezentări video,inițiative comune,intenții de viitor.

dunia-palangeanu-mihai-eminescu-bulgari-700
Oameni din Ruse şi giurgiuveni în faţa bustsului lui Eminescu din Giurgiu (foto: Dunia Pălăngeanu)

Ce proiecte de colaborare culturală plănuiește comunitatea culturală transfrontalieră in 2019?

Anul 2019 nu poate aduce decât continuarea unor proiecte frumoase de colaborare între parteneri din Giurgiu și Ruse, între comunități rurale, între oameni de cultură, scriitori, artiști plastici, coregrafi, interpreți, grupuri corale, care își vor exercita talentul pe ambele maluri ale Dunării, fie la Giurgiu, fie la Ruse, fie în afara orașelor în cămine culturale, biblioteci, muzee. Nu mai departe decât în ziua de 15 ianuarie la Giurgiu are loc un major eveniment cultural, Ziua Culturii Naționale și sărbătoarea Zilei de nastere a Poetului Mihai Eminescu. Așteptăm ca de fiecare dată în ultimii ani să fie alături de noi reprezentanți ai Uniunii Scriitorilor Liberi din Ruse,ai Centrului cultural Hristo Botev, Uniunii Democrate Bulgare din România, care și-au anunțat participarea de altfel cu expoziții de carte bulgară, de artă vizuală și recital de poezie. Va fi încă o dovadă a colaborării deosebite care există între noi.

Din perspectiva de poet îmi doresc ca în anul 2019 să vadă lumina tiparului un proiect literar bilingv la care am lucrat cu mult drag intitulat ”Poeme la Balcic”. Versurile îmi aparțin, și au fost traduse în limba bulgară de Nadejda Radeva, Anka Staneva și Adrian Vasilev, prieteni dragi sufletului meu și oameni de cultură din Ruse. Lucrarea este inspirată din Balcicul boem și romantic, dar exprimă și admirația mea profundă pentru urmele de lumină lăsate de Regina Maria a României în acest loc unde m-am aflat în vacanță în anii 2017-2018. Albumul de poezie și artă plastică este ilustrat de artistul plastic giurgiuvean Petra Tănase Șerbănescu, tablouri inspirate și lucrate într-o tabără de creație tot la Balcic și postfața semnată de muzeograful Emil Păunescu,consilier la Primăria orașului Giurgiu. Este încă o dovadă de cum lucrăm împreună creatori români și bulgari și care dovedește prietenia spirituală și de creație. Lucrarea va apare în colecția „Biblioteca giurgiuveană” a Bibliotecii I.A.Bassarabescu din Giurgiu, manager doamna Daniela Bardan, fondurile de editare fiind asigurate de Primăria și Consiliul Local Giurgiu.

Doresc de asemenea să continuăm proiectele culturale începute anul anterior, parteneriatele româno-bulgare încheiate, să realizăm noi parteneriate în zona transfrontalieră, cu o mai largă mobilitate a oamenilor de cultură în acest spațiu transfrontalier .

În acest an, colegii de la Uniunea Scriitorilor Liberi din Ruse vor edita la rândul lor o antologie literară la care suntem invitați și noi, poeți care activăm în Cenaclul literar „Luceafărul” din Giurgiu, cu creațiile noastre în versuri. Am acceptat cu bucurie mai ales că este anul în care Cenaclul literar” Luceafărul” împlinește 70 de ani de la fondarea sa la Giurgiu și ar fi o încununare a efortului și pasiunii față de cuvântul ales să fim prezenți cu talentul nostru într-o lucrare ce se va edita la Ruse.

Le mulțumim colegilor noștri de la Uniune pentru acest proiect literar la care participăm cu drag.

Voi continua de asemenea, în calitate de publicist, pagina specială „Popas spiritual transfrontalier” pe care o semnez în Revista culturală „Valahia” din Giurgiu, unde promovez evenimente, medalioane de autor, creații, ce au în centrul atenției oameni de cultură, scriitori, artiști bulgari, spre a fi cunoscuți mai bine de publicul giurgiuvean și în plan național românesc cu universul lor de creație. Articole de acest gen au fost publicate și în alte reviste și ziare locale, naționale sau online sub semnătura mea.

Care este urarea dvs pentru cititorii blogului ”Podul Prieteniei” în anul 2019?

Mult succes, inspirație, și diversitate proiectelor noastre comune, mult succes prieteniei româno-bulgare care ne leagă.

Citeşte în limba bulgară!

About Author

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la Podul Prieteniei

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura