19 април, 2024
Румънският театър “Маска” изненада русенци с избор на доста драматична тема за своя спектакъл, която обаче не ги остави равнодушни
Русенският драмитичен театър (източник: Facebook, Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе)

Румънският театър “Маска” изненада русенци с избор на доста драматична тема за своя спектакъл, която обаче не ги остави равнодушни

Владимир Митев

Румънският театър “Маска” гостува в Русе през уикенда на 17 и 18 септември 2022 г. със своя спектакъл “Изход”, посветен на бежанците от войните. Спектакълът бе част от традиционния фестивал на живите статуи, който русенския драматичен театър “Сава Огнянов” организира всяка година. Театър “Маска” е водещ театър в Румъния и в региона, който развива актьорското изкуство на живите статуи.

“Изход” е спектакъл, който пресъздава трудностите на бежанците, напуснали своя дом, чрез “случки”, изиграни без думи, само с жестове, мимики и език на тялото. Публиката се срещна с раждането на дете от бременна жена, напуснала родината си, с възрастен мъж, който има здравословни проблеми, с жена, която търси упование във Библията, с интелектуалец, опитващ да се самоубие и т.н. Във всички случаи бежанците се самоорганизираха и подкрепяха едни други. Така спектакълът не просто пресъздаде тяхната драма, но и подсказа, че има надежда. 

“Войната е въпросът. Ние сме отговорите”, каза Кристинел Дадал от театър “Маска” по време на разговор с жена от публиката след като бе изигран спектакъла за първи път в Русе. Преди началото му Дадал направи дълго и проникновено въведение за публиката, в което обясни, че предстои да видим тъжни човешки истории, но гледайки актьорите трябва да можем да видим отвъд тях – да видим нещата в истинския живот. Той добави в спектакъла има не само тъга, но и надежда, а надеждата и свободата вървят заедно.

Ако съдим по реакциите на няколко души от публиката, които потърсиха контакт с него след спектакъла, посланието на съпричастност и човешко отношение достигна до хората. Една от жените в публиката сподели, че за първи път театрален спектакъл я е просълзил. Друга каза, че се възхищава на румънците за подкрепата им за украинските бежанци. Тя самата е била доброволец на русенската гара в първите седмици на войната и е имала директни впечатления от румънската ангажираност с драмата на бежанците. 

Зад сцената бе поставен фототапет със снимка на поля от слънчогледи и синьо небе – алюзия на украинското знаме. Въпреки това Дадал не назова коя е войната, от която бягат бежанците. И действително, войните в света стават все повече и хората, които напускат домовете си преминават през огромни изпитания, попадайки често в плен на трафикантски мрежи или озовавайки се в непривилегирована и уязвима позиция в страните, в които са подслонени. 

За разлика от живите статуи през предишните години, тази година театър “Маска” предложи на русенци една истински драматична пиеса, която апелираше не само към очите чрез гледка на интересни персонажи, декор, дрехи и грим, а и караше публиката да се чувства неудобно, да преживява драматични емоции и да преживее определена трансформация. Румънският театър, а и румънските актьори, като че ли са по-предразположени към отправяне на социални послания. Показателно е и че Румъния има силно развита сцена на политическия театър със социално звучене. Така срещите с румънския театър ни показват, че теаътър не служи само за разтуха след работния ден или работната седмица, а ни кара да мислим. 

Русенци са привилегировани спрямо жителите на другите градове в България, заради достъпа си до гостуващи румънски театрални трупи. Взаимодействието на театър “Сава Огнянов” с театри от Румъния и от Република Молдова трябва да продължи. То ни прави част от света и създава условия за промяна, защото познаваме по-добре самите себе си в огледалото на другия. А в случая другият бяха не просто и само румънските актьори, а и бежанците, които те пресъздадоха. 

Целият спектакъл може да бъде видян тук:

Снимка: Стоп кадър от спектакъла „Изход“ на театър „Маска“ (източник: YouTube)

Прочети на английски език!

Прочети на румънски език!

Последвай канала на блога “Мостът на приятелството” в YouTube, където са публикувани много видео и аудио интервюта! Блогът може още да бъде последван във Facebook и Twitter. Каналът му в Telegram е тук.

About Author

Leave a Reply

Discover more from Мостът на приятелството

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading